Tápanyagok

Táplálkozási információk

Mikor milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség?

A különböző életkorú gyermekek táplálkozási igényei eltérőek.1

Ugyanez érvényes a vitaminokra és ásványi anyagokra is, mint például a D-vitaminra, amelyre szükség van a gyermekek csontjainak megfelelő működéséhez és fejlődéséhez és amely hozzájárul a gyerekek immunrendszerének megfelelő működéséhez.

Mely ételeknek magas a vitamin és ásványi anyag tartalma?

Biotin

Biotin A A sárgarépa nem segít abban, hogy a sötétben is lássunk, de tartalmaz biotint és béta-karotint is, ezért egészséges nassolnivaló gyanánt csomagolj bátran sárgarépát is gyermeked ételes dobozába.2

Szelen

Szelén A A szelén egyik természetes forrása például a friss, rózsaszínű lazac. Adj hozzá mézet és citromlevet, és süsd meg a sütőben egy remek étkezéshez.3

B3

Nikotinsavamid (B3) A nikotinsavamid a B3-vitamin egyik formája. A hal és a hús jó nikotinsavamid-forrás, tehát adj bátran gyermekeidnek B3-vitaminban gazdag vacsora gyanánt egy finom pörköltet vagy sült halat hasábburgonyával.4

A

A-vitamin A hagyományos sült burgonyát helyettesítsd sült édesburgonyával, és élvezd szokásos kedvenc feltétjeiddel. Még finomabb lesz, ha fűszerként paprikát is teszel a keverékbe!5

C

C-vitamin A C-vitamin nemcsak gyümölcsökben, mint pl. a narancsban és a kiviben található, hanem számos különféle zöldségben is, mint például a brokkoliban és a paprikában. Adj bátran zöldségeket gyermeked étrendjéhez.6

D

D-vitamin A tőkehal, a tonhal és a lazac egyaránt tartalmaz D-vitamint.7

Tápanyagok Cink

Cink A tökmag és a kesudió jó cinkforrás. Miért ne adnád gyermekednek nassolnivalóként?8

Hivatkozások

  1. Közös FAO/WHO Szakértői Konzultáció az emberi vitamin- és ásványianyag-igényekről (1998: Bangkok, Thaiföld). Vitamin- és ásványianyag-igények az emberi táplálkozásban: jelentés egy közös FAO/WHO szakértői konzultációról, Bangkok, Thaiföld, 1998. szeptember 21-30. ISBN 92 4 154612 3
  2. Staggs CG, Sealey WM, McCabe BJ, et al. Determination of the biotin content of select foods using accurate and sensitive HPLC / avidin binding. (Egyes kiválasztott élelmiszerek biotintartalmának meghatározása pontos és érzékeny HPLC/avidinkötési módszerrel.) J Food Compost Anal 2004;17:767-76
  3. Friss lazac foszfor 313mg 100g-onként. Szelén 37.6 mcg 100g-onként az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Mezőgazdasági Kutatási Szolgálata szerint. Teljes jelentés 15212 http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4671?fg=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=&qlookup=salmon&offset=&format=full&new=&measureby=
  4. orvostudományi intézet (usa), állandó bizottság az étrendi referencia-beviteli értékek tudományos értékelésére és annak foláttal, egyéb b-vitaminokkal és kolinnal foglalkozó albizottsága. étrendi referencia-értékek a tiamin, riboflavin, nikotinsavamid, b6-vitamin, folát, b12-vitamin, pantoténsav, biotin és kolin esetében. washington (dc): national academies press (us); 1998. 6, niacin. letölthető az alábbi honlapról: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk114304/
  5. a-vitamin 19218 ne 100g-onként az usa mezőgazdasági minisztériumának mezőgazdasági kutatási szolgálata szerint. alapjelentés száma: 11508 http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3255
  6. közös fao/who szakértői konzultáció az emberi vitamin- és ásványianyag-igényekről (1998: bangkok, thaiföld). 7. fejezet, c-vitamin. vitamin- és ásványianyag-igények az emberi táplálkozásban: jelentés egy közös fao/who szakértői konzultációról, bangkok, thaiföld, 1998. szeptember 21-30. isbn 92 4 154612 3
  7. d-vitamin-tartalom lu, z., chen, t.c., zhang, a., persons, k.s., kohn, n., berkowitz, r., martinello, s. és holick, m.f. szerint, 2007. a hal d3-vitamin-tartalmának értékelése: elegendő-e a d-vitamin-tartalom az étrendbeli d-vitamin-szükséglet kielégítésére? journal of steroid biochemistry and molecular biology, 103(3-5), pp. 642-644. tőkehal 280 iu/oz. tonhal 404 iu/oz. lazac- tenyésztett 240iu/oz. lazac-vadon élő 988iu/ oz.
  8. a tökmag 2.6mg-ot tartalmaz ¼ csészényi adagonkénta kesudió 1.9mg-ot tartalmaz ¼ csészényi adagonkéntrodriguez, n.r., dimarco, n.m. és langley, s., 2009 szerint. az amerikai dietetikai szövetség, a kanadai dietetikusok és az amerikai sportorvosi kollégium álláspontja: a táplálkozás és a sportteljesítmény. journal of the american dietetic association, 109(3), pp. 509-527.